Openbare kunst in de gemeente Altena

“De Wielerkoningin’

Eerbetoon aan de olympisch kampioene Marianne Vos
onthuld op 23 maart 2016 op de rotonde in Meeuwen bij Kasteel Meeuwen (N283).
“De Wielerkoningin” is het kunstwerk op de rotonde in Meeuwen bij Kasteel Meeuwen (N283). Het kunstwerk is een eerbetoon aan de wielrenster Marianne Vos (1987) nadat zij op 29 juli 2012 in Londen bij ‘de vrouwen’ olympisch kampioen wegwielrennen was geworden. Een gouden medaille als bekroning voor de uitzonderlijke reeks van prestaties die Marianne Vos in haar ‘fietsleven’ bij elkaar heeft gefietst. Het kunstwerk als fietsmonument.

Bij de voorbereidingen voor het ontwerp van dit kunstwerk stuitte Pim Wever in de schuur van de familie Vos op haar eerste, plastic driewielertje, maar ook haar eerste zelfgemaakte racefiets en ook op de professionele racefiets die ze nu heeft. Het kleine meisje uit Babyloniënbroek, meegegroeid met haar fietsen. Een verhaal over groei en volwassen worden, over doorzettingsvermogen, over de transformatie van een meisje van het Brabantse platteland tot wereldwielerkoningin.

Het kunstwerk is een diadeem, opgebouwd uit een weergave van de fietsen die meegroeiden met Marianne tot wie zij nu is. Met in het centrum van het beeld haar olympische carbon racefiets.
Vijf in elkaar grijpende voorwielen van de fietsen vormen de basis voor de vijf olympische ringen.
Ringen die de verbondenheid visualiseren van vijf werelddelen en van sporters uit alle landen van de wereld.  
Het kunstwerk met een hoogte van 3.30 meter en een doorsnee van 7.00 meter is opgebouwd uit circa 170 onderdelen van cortenstaal, de weerbestendige metaallegering met de herkenbare bruine roestkleur.

Kunstenaar/ontwerper Pim Wever (1966) uit Vught. Opgegroeid te midden van de natuur in een polder in West-Friesland, is onvermijdelijk de natuur zijn grootste inspiratiebron. Na een studie bouwkunde volgde Pim zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. De combinatie van deze beide studies vormt een perfecte leidraad in zijn werk als kunstenaar en ontwerper.
Meer informatie over zijn veelzijdige werk en projecten is te vinden op zijn website: www.pimwever.com
________________________
tekst: Ad Los, augustus 2020
foto’s: Hans Werther, juni 2020