“Wie durft”

…exposeren in een slooprijpe, grote,
lege, kale fabriekshal in Woudrichem…

 De stichting KunstinAltena is opgericht op 24 maart 2021 en stelt zich ten doel om, naast het organiseren van regionale exposities, ontwikkelingen en vernieuwingen in de beeldende kunst te volgen en daar ook een nieuwe en originele vorm voor te vinden om deze in Altena onder de aandacht te brengen.
 Vanuit die gedachte heeft de stichting KunstinAltena dit jaar jonge, beginnende kunstenaars, studerend of in 2022 afgestudeerd aan St Joost School of Art & Design in Breda en ’s-Hertogenbosch, uitgenodigd en uitgedaagd om hun werk te exposeren in een leegstaande voormalige fabriekshal van Villaforte, gelegen tussen de Hoge Maasdijk en de Afgedamde Maas.
 De leegte en kaalte van deze hal moest een uitdaging zijn zowel voor de stichting als voor de jonge student-exposanten om er een grootse en bijzondere expositie-ervaring van te maken.
 Dankzij de medewerking van de eigenaren van de hal, Bouwbedrijf Tankens en Bazalt Wonen, de gemeente Altena en de technische staf van De Stuiter, maar vooral ook dankzij de jonge kunstenaars die de uitdaging om te exposeren zijn aangegaan, is de slooprijpe, grote, lege, kale fabriekshal omgetoverd tot een ruimte waar de durf, de inventiviteit, de creativiteit en het enthousiasme van afspat.

De tentoonstelling is geopend op:
vrijdag 30 september 16.00 – 19.00 uur,
zaterdag 1 oktober & zondag 2 oktober 11.00 – 17.00 uur
Adres:
voormalige fabriekshal Villaforte, Hoge Maasdijk 3-5, Woudrichem

Bart Boudewijn van Haren

De mistige vallei verschijnt in de huiver van de nacht.
Waar helden ten gronde vallen in al hun pracht.

Daar kan men geen lofprijzing nog eer behalen.
Want in stof kan men alleen van vernedering verhalen. 

Zie,  de bergen daar waar de dageraad aanbreekt.
Een hemels schepsel goud, die nieuw leven inspreekt:  

‘Breng kwaad tot stop,
Jonge held sta op!’

e-mail: bartbvanharen@gmail.com
instagram: @house_of_blemmyer
web: www.blemmyer.com

Bo Emmens

De focus van mijn recente praktijk ligt bij het uitvoeren van onprofessioneel romantisch wetenschappelijk onderzoek. Vaak geïnspireerd door een landschap of een specifieke locatie, onderzoek ik op performatieve wijze mijn eigen interpretatie. Door middel van het gebruik van wetenschappelijke maatstaven als afstand en objectieve waarneming poog ik de werkelijkheid af te beelden, maar slaag daar nooit in door mijn gebrek aan focus en desinteresse in werkelijkheid. Deze absurde balans visualiseer ik met een diverse keuze in materialen en media (o.a. teken- en schilderingen op papier, film en fotografie, tekst, cartografie en (dag)boek), om het hedendaagse verlangen naar objectiviteit te bevragen en de magie van de wereld en mijn eigen denken te benadrukken.

e-mail: bbt.emmens@student.avans.nl
instagram: @boemmens
web: www.boemmens.myportfolio.com

Britt Planken

‘Weetbaar’ is een boek dat zich focust op diverse voedselfeitjes waar u waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord heeft. De interactieve elementen zorgen ervoor dat het informatie delen en nieuwe dingen leren op een speelse manier gebeurt. Elke pagina bevat meerdere educatieve illustraties die, in combinatie met tekst, samenkomen tot een informatieve en aantrekkelijke spread. Elke pagina is met de hand gemaakt, om daarna in een zelf gebonden boek samen te komen.
Ondanks dat de doelgroep van dit boek 7 tot 10-jarigen zijn, ben ik graag bezig met het maken van informatieve illustraties voor alle verschillende leeftijdsgroepen. In een maatschappij die zo focust op beeld, waar mensen soms niet meer de tijd nemen om teksten te lezen, is het gebruik van duidelijk beeld steeds belangrijker aan het worden. Het neerzetten van duidelijk, communicatief beeld is iets waar ik mij in toekomstige projecten steeds meer mee bezig wil houden. 

e-mail: brittplanken@outlook.com
instagram: @zuzooii
web: www.brittplanken.com

Laura Langerak

Mijn naam is Laura Langerak (22), ik positioneer mijzelf als papierkunstenaar. Deze techniek maak ik steeds meer eigen en ik experimenteer graag met verschillende stofuitdrukkingen die papier kan hebben. Veel details en de waardering van kleine dingen is iets wat vaak terugkomt in mijn werk. 
Onder onrust is een project over onze huidige maatschappij, waarin burn-outs bijna zijn genormaliseerd. Ik probeer mensen hiervan bewust te maken en de eerste stap in de goede richting te zetten. Ik werk met veel verschillende lagen papier en veel details, hierdoor sta je echt even een moment stil zodat je alles in je op kunt nemen.  

e-mail: LauraLangerak@outlook.com
website: www.lauralangerak.com

Loes Coolen

In een vallei in Frankrijk ligt het dorp Chooz, waar de plaatselijke kerncentrale verantwoordelijk is voor de economische activiteit. Volgens de inwoners zelf is het “een rustig leven”. Is dit leven te mooi om waar te zijn?
Het documentaire fotografie-project ‘A Quiet Life’ onderzoekt de innerlijke dualiteit van kernenergie. Kernenergie is opnieuw actueel vanwege de potentiële rol die het kan spelen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Frankrijk gaat op een heel andere manier om met kernenergie dan Nederland; Frankrijk heeft 56 kerncentrales, Nederland slechts 1. Kernenergie is daarmee goed voor 70 procent van de Franse elektriciteit. De centrale in Chooz verbindt de mensen en onderhoudt het dorp, de inwoners zien het als een bron van werkgelegenheid. Daarnaast betaalt het bedrijf hen lokale belastingen als gratis internet, water, kabeltelevisie etc. Dit roept de vraag op: wie heeft de macht?

e-mail: loescoolen@ziggo.nl
web: loescoolen.cargo.site

Luca van de Laar

Luca haar werk is een krioelend kaprikol geporzel. Ja, niet bestaande woorden, en spellingsfouten krijgen in haar werk bestaansrecht (als het zo loopt). Centraal staan houdingen, zoals de Fruts en de Sliert. Deze woorden vertegenwoordigen een staat van zijn. Al haar handelingen komen voort uit een gevoel, een sfeer, een zweem, een magnetronping. Als in haar hoofd een impulsping verschijnt dient deze uitgewerkt te worden. Een uitdagende ‘wat als’ en ‘waarom niet’ verschijning met wanneer het te spannend wordt het verschuilen in een veilig hoekje, heel hoog of heel erg laag. Er is een zwaarte zichtbaar van kwetsbaarheid en een verleden dat kromgetrokken wordt door een huppelend extreem enthousiast sprongetje. Luca wil zich niet binden aan een medium, tevens bindt ze zich voortdurend aan van alles, korte termijn verbindingen, wekelijks verspringen haar stellige uitspraken. 

e-mail: lucafay@gmail.com
instagram: @lucafay

Maud Konings

Ik ben een schilder die zich focust op traditionele schildertechnieken met als onderwerpen hiken in de natuur, en het menselijk figuur. 
Tijdens een studieperiode van bijna een half jaar in Bergen, Noorwegen, werd ik een beetje verliefd op de eindeloze natuur van de zeven omliggende bergen, en op de figuren die er zo nu en dan doorheen bewegen. 
Naar dat soort herinneringen wil ik je meenemen als je naar mijn schilderijen kijkt,
 alsof je er doorheen kan reizen. 
Door middel van klassieke schilder receptuur, zoals het zelf maken van verf en het behandelen van het canvas, ontstaan er meer mogelijkheden, die in mijn schilderijen een extra wereld van dichtbij creëren.

e-mail: maud_07@hotmail.nl
instagram: @maudkonings_
web: www.maudkonings.nl

Naomi Furster

Mijn naam is Naomi Furster, ik ben 20 jaar en woon in Wijk en Aalburg. Ik ben net begonnen aan het derde jaar van de opleiding autonome beeldende kunst aan de AKV St Joost in Den Bosch.
Toen ik 7 jaar oud was ging ik op teken- en schilderles en sindsdien is mijn liefde voor kunst alleen maar gegroeid. Ik schilder nog steeds heel graag, maar inmiddels werk ik ook met andere materialen.
Ik ben gefascineerd door de natuur, de relatie tussen mens en natuur en de rol van microben in de natuur. Ik werk veel met materialen uit de natuur en ik werk ook in collaboratie met de natuur.

e-mail: n.furster@outlook.com
instagram: @naomifursterart

Roos Keetels

Mijn naam is Roos Keetels en ben 21 jaar. Ik ga dit jaar mijn 4de jaar in van art & research aan sint Joost in Breda. Op het moment ben ik woonachtig in Kaatsheuvel. 
In mijn performances probeer ik door middel van poezie, metaforen en installatie mijn oude gevoelens een plek te geven. Eenzaamheid en verlangen staan hierin centraal. Het verlangen om deze beladen gevoelens te herbeleven uit zich in dramatische, ongemakkelijke en onverwachte taferelen. Verder bestaat mijn praktijk uit sculpturen en schilderijen bestaande uit kleine stippen. Hierin draait het voor mij om handwerk en vertragen. De esthetische factor van deze werken zijn geen doel maar het gevolg van het vertragen. 

e-mail: rooskeetels@outlook.com
instagram: roos.keetels