Tentoonstelling Hans Veen 2022

Het levenswerk van Hans Veen is het eerste weekend van april 2022 te bewonderen in De Magistraat in Almkerk. Op zaterdag is een open podium beschikbaar met ruimte voor anekdotes, grappenmakerij en muziek! Iedereen die wil, is uitgenodigd om hier iets te delen.

Locatie: Bierbrouwerij en restaurant De Magistraat, Kruisstraat 16,  Almkerk
Data:     Donderdag 31 maart van 16:00 tot 19:00 uur
              Vrijdag 1 april van 12:00 tot 19:00 uur
              Zaterdag 2 april van 12:00 tot 19:00 uur met open podium    
Tentoonstelling verlengd:

zaterdag 9 april van 12.00 tot 17.00 uur   

Hans Veen, een kunstenaar

Hans Veen, geboren op 25 april 1948 in Leidschendam-Voorburg, kwam als professioneel kunstenaar en muzikant pas laat tot bloei. Zijn teken- en schildertalent werd bij hem thuis en op de HBS niet erkend en hij werd dus ook niet gestimuleerd om zich daarin verder te ontwikkelen. Eerst rond zijn dertigste, toen hij bij Hak Giessen werkte als personeelschef, kwam hij in contact met ‘een nogal eigenzinnige man’, die hem wel wat wilde bijbrengen.
De tekeningen en gedichtjes van Hans Veen in het personeelskrantje van Hak waren niet onopgemerkt gebleven. Die ‘nogal eigenzinnige man’ was Henk Hak, die Hans ertoe overhaalde om te stoppen met zijn baan bij Hak (!) om al zijn tijd te kunnen besteden aan tekenen en schilderen. Henk Hak werd zijn leermeester en Hans heeft ontzettend veel van hem geleerd, van wat het ambacht aquarelleren en potloodtekenen inhoudt. Met deze leerschool als belangrijke basis heeft Hans uiteindelijk geheel zijn eigen weg als kunstenaar kunnen vinden. Hij leerde het belang van compositie en van stofuitdrukking, dat is zó schilderen dat wat je schildert qua structuur net echt, bijna voelbaar echt, lijkt.
Bij het schilderen van portretten realiseerde hij zich dat een gezicht iedere dag anders is.
En dát erin te leggen, dat is de kunst, weet je.
Hans Veen was ook een performer en een liedjeszanger (met gitaar) en had optredens in Gorinchem, in ’t Pand en in Café de Keizer met het Akoestisch Open Podium (AOP).
Was het lied ‘Vincent’ van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean, het lied dat hij het liefste zong, hem niet op het lijf geschreven?

Starry
starry night
paint your palette blue and grey
look out on a summer’s day
with eyes that know the
darkness in my soul

Hans Veen overleed op 8 november 2020 in Almkerk, 72 jaar oud.

www.hansveen.nl      Facebook
___________________
Ad Los, 14 maart 2022