Kunstnieuws uit Altena

Op deze pagina kunnen berichten geplaatst worden van galeries en kunstenaars uit de Gemeente Altena, evenals berichten van kunstenaars, die er gewoond hebben.
Voor inlichtingen: info@kunstinaltena.nl    t.a.v. Hans Werther
________________________________________________________________________________

“de natuur als oneindige inspiratiebron”

 Met veel plezier nodigen Jaap Hartman (bronzen), Ruud van der Neut (schilderijen) en Geertruid van Wassenaer (bronzen) u uit voor een verkooptentoonstelling van hun werk in het koetshuis en tuin van Alexander en Lan van Wassenaer te Maarssen.
Deze tentoonstelling is te bezichtigen op zondag 24 maart, zaterdag 30 maart en maandag 1 april vanaf 11.00 tot 16.00 uur.
Parkeren kan op Achter Raadhoven, alwaar de tuin is te bereiken via de grote groene poort. Als het terrein vol is, kan worden geparkeerd op het parkeerterrein aan de Pieter de Hooghstraat
(5 minuten lopen).
  Geertruid van Wassenaer (1962) is in de beeldhouwkunst een autodidact.
Kleien deed ze al van kinds af aan. Het is voor haar altijd een uitlaatklep geweest: kijken naar een mooi dier en het dan op haar eigen manier verbeelden. Dit geeft haar altijd veel voldoening. Jaap Hartman leerde haar de fijne kneepjes van het vak, zoals: alle vormen zijn rond. Met Ruud van der Neut deelt zij dezelfde passie van het oog. Nu is de cirkel rond en presenteren zij zich hier gedrieën om hun werk met u te delen.
  De ingetogen realistische stillevens van Ruud van der Neut (1949) kenmerken zich door een onmiskenbaar eigen ‘handschrift’. Hij laat zich in zijn beeldtaal inspireren door de uitstraling van een (antiek) vaasje, vaak in combinatie met een enkele bloem, waarbij vorm, textuur en contrasterende kleuren bepalend zijn.
  Jaap Hartman (1950) kreeg zijn opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij les kreeg van oa. Arie Teeuwissen, beeldhouwen, en Gijs Voskuyl, tekenen. In Amsterdam studeerde hij bij professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Sinds 1978 woont en werkt Jaap Hartman in zijn geboorteplaats Woudrichem waar hij vanuit de traditie zijn werk benadert. Met de gedachte dat beeldhouwen werken in en met de ruimte is, hebben zijn figuratieve beelden een sterke arabesk, soms verstild, geabstraheerd maar altijd vanuit de menselijke maat (natuur).
_______________________________________________________________________________

Galerie Martin Copier

Wij gaan weer 2 schilderworkshops organiseren in ons atelier om geld in te zamelen voor: 
“Alpe d’ HuZes” 
Op 16 maart een workshop voor volwassenen. Deze workshop begint ’s avonds om 19.00 uur. 
Op 30 maart een workshop voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze workshop begint ’s middags om 14.00 uur. 
Onze neef Henk gaat samen met zijn vrouw Marijke en dochters Liselotte en Jasmijn op 5 juni de berg al een keer beklimmen met ieder een eigen racefiets. Op 6 juni gaan Marijke en haar vriendinnen Femke en Karen de berg 6 keer bedwingen. Henk en zijn dochters gaan deze dag aanmoedigen en vrijwilligerswerk doen.
Wij gaan ons best doen om heel veel geld binnen te halen om deze meiden te sponseren en in ruil daarvoor jullie een fantastische middag of avond te bezorgen.
Iedereen kan zich inschrijven voor deze workshop. Wij hebben een super leuk format en je hoeft helemaal niets voor te bereiden en gaat gegarandeerd met een prachtig zelfgemaakt kunstwerk op schilderdoek naar huis van 200 mm x 200 mm.
Tijdens de workshops wordt iedereen verwend met heerlijke hapjes en drankjes en als klap op de vuurpijl doen we ook 2 rondjes bingo waarbij je kans maakt op hele mooie prijzen. 
Deelname aan de volwassen workshop kost 50 euro per persoon en de kinderworkshop kost 30 euro. We hebben in beide workshops plaats voor 26 personen.
Bingo kaartjes voor volwassenen kosten 10 euro per stuk en voor de kinderen 5 euro per stuk. Iedereen kan tijdens de workshop zelf bepalen om mee te spelen en met hoeveel kaarten. Het volledige bedrag en ook alle inkomsten van de bingo gaan voor 100 % naar de Alpe d’Huzes omdat alle materialen hapjes, drankjes en prijzen gesponsord worden.
De workshops worden gehouden in mijn atelier, Kruisstraat 24 in Werkendam.
Inschrijving mag via de mail en uw inschrijving is definitief nadat het bedrag van 50 euro voor de volwassenen of de 30 euro voor de kinderen is overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. De bingo kaarten worden tijdens de workshop verkocht en kunnen dan afgerekend worden.
Helaas kunnen wij geen geld retourneren als je door omstandigheden niet aan de workshop kunt deelnemen. Je mag wel iemand anders in jouw plaats laten meedoen.

Galerie Martin Copier        
Kruisstraat 24, 4251 CW Werkendam             
0183-663566         06-83915403
rek: NL26 RABO 0105 9973 07
info@martincopier.nl          www.martincopier.nl 
________________________________________________________________________________

Expositie van Fotogroep Lumière in ’t Rondeel in Woudrichem.

Fotogroep Lumière die haar thuishaven in ’t Rondeel in Woudrichem heeft, houdt ieder jaar onder haar leden een fotowedstrijd. Dit keer was het thema: Voorwerp(en) uit de keuken. Door twee beroepsfotografen zijn de foto’s gejureerd. Winnares werd dit keer Silvia Thiel. De wijze waarop de leden het thema met veel fantasie, humor en technische vaardigheid hebben uitgewerkt,  is nu te zien in de expositie die is ingericht in de hal en de gang van ’t Rondeel. De foto’s zijn te bezichtigen op de momenten dat ’t Rondeel geopend is, dit is vaak in de avonduren wanneer verenigingen gebruik maken van de diverse ruimten.
________________________________________________________________________________

“Biesonder Brons” in het Biesbosch MuseumEiland

Beeldend kunstenaar Jaap Hartman en fotograaf Hans Werther exposeren van 16 december 2023 tot 31 maart 2024 in het Biesbosch MuseumEiland.
Jaap geeft op 3 februari en 2 maart een lezing over zijn werk als kunstenaar en bronsgieter.
De expositie is gratis toegankelijk.

Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
tel: 0183 50 40 09‬
www.biesboschmuseumeiland.nl
________________________________________________________________________________

KUNSTGESCHIEDENIS in 5 prenten

Jan Verhoeven uit Woudrichem, 95 jaar, verzamelt al 75 jaar abstracte kunst. In dit boekje leert hij je te genieten van kunst.
Hij beschrijft tekeningen en schilderingen in de grotten van Lascaux ( 18000 jaar geleden), het middeleeuwse Getijdenboek van Jean, Duc du Berry, geschreven en geschilderd begin 1400 en de abstracte kunst van Seymour Boardman (1921-2005).
Hij maakt je deelgenoot van zijn liefde voor de kunst en vertelt je in dit boekje op eenvoudige wijze hoe jij op je eigen manier van kunst kunt genieten.
Voor kunstminnaars die “alles al hebben”. Maar dit boekje missen.

Het is een uitgave van Stichting Yellow Fellow
janverhoeven41@gmail.com
ISBN: 978-90-822579-2-2

Te koop voor € 9,50 bij:
Tante Bethje Books & Co,
Kerkstraat 24, 4285 BB Woudrichem.
tel: 06 22 66 09 01
e-mail: tantebethjebooks@gmail.com
website: tantebethjebooks.com
Facebook: www.facebook.com/Tantebethjebooks
________________________________________________________________________________

Pontjesdagen langs de Maas van Cuijk tot Woudrichem

Op 6 & 7 mei 2023 zijn de Pontjesdagen langs de Maas. Op deze dagen kun je van Cuijk tot Woudrichem tegen een gereduceerd tarief op de aangesloten pontjes over de Maas varen.
Je kunt over de dijk langs de Afgedamde Maas fietsen, van Woudrichem tot de Heusdensebrug en genieten van de mooie rivier- en dorpsgezichten en van de kunstwerken langs de route.
Op deze (fiets)kaart staan de kunstwerken en herdenkingsmonumenten. 
Meer informatie over de kunstwerken kun je vinden op de pagina ‘Kunst in Altena‘.
Informatie over het voetveer Woudrichem-Loevestein:
www.voetveerwoudrichem.nl
www.bovenhetgat.nl
_______________________________________________________________________________

Fietskaart