Kunstnieuws uit Altena

Op deze pagina kunnen berichten geplaatst worden van galeries en kunstenaars uit de Gemeente Altena, evenals berichten van kunstenaars, die er gewoond hebben.
Voor inlichtingen: info@kunstinaltena.nl    t.a.v. Hans Werther
______________________________________________________________________________

Hendrick Hamel Museum, Gorinchem

Holland meets Korea / Jaap Hartman meets Jeesun Mo

Vanaf 22 april tot 20 augustus staat een expositie in het Hendrick Hamel Museum in het teken van een bijzondere ontmoeting tussen twee kunstenaars: de Nederlandse Jaap Hartman (1950) en de Koreaanse Jeesun Mo . De spannende combinatie van robuuste bronzen beelden van Jaap en de kleurrijke, zinnenprikkelende werken van Mo, symboliseren de bijzondere band tussen twee landen: Holland en Korea.

Aanleiding
Op de kop af 370 jaar geleden werd voor die bijzondere band de basis gelegd door een Gorcumer: Hendrick Hamel. Als boekhouder in dienst van de VOC leed hij schipbreuk op de kust van Korea. Deze ongeplande ontmoeting met het tot dan toe onbekende land had grote gevolgen: met zijn ‘journael’ ontsloot Hendrick het voor het Westen en wordt daar nu vereerd als ‘de ontdekker van Korea’. Het naar hem vernoemde museum in Gorinchem staat geheel in het teken van zijn unieke avontuur.

Jaap Hartman: Beeldhouwer
Jaap Hartman (1950) woont en werkt sinds 1987 in zijn geboortedorp Woudrichem. Op de kunstacademie ontdekte hij zijn passie: beeldhouwer wilde hij worden. ‘Bij boetseren werk je van binnen naar buiten, met klodders klei. Daardoor ontstaat een open beeld. Dat is mijn stijl, mijn handschrift‘. Die beelden van klei giet Jaap af in brons. Zo ontstond ook zijn bekende beeld van Hendrick Hamel aan de Havendijk. Ook exposeerde hij in Korea en leerde Jeesun Mo kennen.

Jeesun Mo: an ever-smiling person
Net als Jaap Hartman put de Koreaanse Jeesun Mo veel inspiratie uit de natuur en het contact met mens en dier. Zij geniet internationale bekendheid en exposeerde onder meer in New York, Parijs, Berlijn, Wenen en Singapore. Het exposeren in het Hendrick Hamel Museum, waar zij al eerder te gast was, voelt voor haar als thuiskomen. In veel van haar werk – een combinatie van verschillende technieken – buitelen sprookjesachtige figuren, dieren en voorwerpen over elkaar heen, in een feest van kleur en dynamiek. Die weerspiegelen haar opgeruimde, vrolijke karakter. Niet voor niets staat zij te boek als ‘an ever-smiling person with a lot of ahhs and oh my god! expressions’.

Kortendijk 67, Gorinchem
www.hendrickhamelmuseum.nl
____________________________________________________________________________

Pontjesdagen langs de Maas van Cuijk tot Woudrichem

Op 6 & 7 mei 2023 zijn de Pontjesdagen langs de Maas. Op deze dagen kun je van Cuijk tot Woudrichem tegen een gereduceerd tarief op de aangesloten pontjes over de Maas varen.
Je kunt over de dijk langs de Afgedamde Maas fietsen, van Woudrichem tot de Heusdensebrug en genieten van de mooie rivier- en dorpsgezichten en van de kunstwerken langs de route.
Op deze (fiets)kaart staan de kunstwerken en herdenkingsmonumenten. 
Meer informatie over de kunstwerken kun je vinden op de pagina ‘Kunst in Altena‘.
Informatie over het voetveer Woudrichem-Loevestein:
www.voetveerwoudrichem.nl
www.bovenhetgat.nl
_______________________________________________________________________________

Fietskaart
Jaap Hartman – Tentoonstellingen

________________________________________________________________
Martin Copier

Schilderworkshop
Op vrijdagavond 19 mei 2023 organiseren wij in ons atelier een hele leuke schilderworkshop om geld in te zamelen voor: 

“Alpe d’ HuZes”
Onze neef Henk gaat samen met zijn vrouw Marijke en dochters Liselotte ( 8 jaar oud) en Jasmijn (7 jaar oud) met elk een eigen racefiets deze berg beklimmen om op deze manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Henk doet inmiddels voor de 5e keer mee, Marijke voor de 4e keer, Liselotte voor 3e keer en Jasmijn voor de 2e keer.  
Dit jaar is vooral bijzonder omdat het op 4 mei 2023 precies 30 jaar geleden is dat mijn zus Maaike, de moeder van Henk overleed aan kanker toen Henk 4 jaar oud was.  
Iedereen kan zich inschrijven voor deze workshop. Wij hebben een super leuk format en u hoeft niets voor te bereiden en gaat gegarandeerd met een prachtig zelfgemaakt kunstwerk op schilderdoek naar huis van 200 mm x 200 mm.