Openbare kunst in de gemeente Altena

 “When the tree keeps his wings‘”

is het kunstwerk op de rotonde (N322) in Almkerk bij het gemeentehuis van Altena en Service Bioscoop Hollywoud, geplaatst op 4 juli 2016.
Het kleurige kunstwerk omarmt in abstracte vorm de wisselende wolkenluchten en het veranderende landschap. Op de met blauw gras beplante rotonde zet de kleur lichtblauw zich voort in de drie stalen buizen die in de toppen als takken naar elkaar buigen. Op de uiteinden zijn 24 bladeren bevestigd. Bladeren als insectenvleugels, die wisselen van vorm en uitstraling als je eromheen rijdt.

In de kunstopdracht is aan de kunstenaar gevraagd de verbinding te zoeken met het bijzondere landschap en de rijke historie van het eiland Altena en Biesbosch: ‘het verstilde landschap met het water als belangrijk element’.

“When the tree keeps his wings” heeft een hoogte van ongeveer 5,0 meter en bestaat uit drie met staaldraad omwikkelde stalen stammen met aan het boveneinde stengels en bladhouders.
De aan de bladhouders bevestigde 24 transparante bladen (of vleugels) zijn gemaakt van polycarbonaat (Lexan), een slagvast kunststof beglazingsmateriaal. Door de gezandstraalde toplaag krijgen de bladen een mat lichtdoorlatend effect. Elk blad heeft een eigen patroon waardoor het geheel die steeds wisselende uitstraling krijgt.

Kunstenaar/ontwerper Harmke Datema-Chang (1980), wonend in Utrecht, raakte voor haar ontwerp geïnspireerd door de prachtige luchten en de combinatie van kleuren in het landschap van het eiland Altena en Biesbosch. De steeds wisselende tekeningen van de wolken, in samenspel met de bomen.
Zij studeerde in 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en rondde in 2018 de Master of Arts in Amsterdam af.
Geïnteresseerd in en gefocust op het verzinnen van vreemde ‘niet-van-deze-wereld-beelden’, ontwikkelde zij verschillende mega abstracte sculpturen voor de openbare ruimte in Nederland.
Meer informatie over de ontwikkelingen in haar werk en projecten als kunstenaar/ontwerper is te vinden op haar website: www.harmkedatema-chang.nl en op www.instagram.com/hd.chang
_____________________________
tekst: Ad Los, augustus 2020
foto’s: Hans Werther, augustus 2020