Openbare kunst in de gemeente Altena

Netwerk W”

 Op de rotonde Veldweg/Almkerkseweg in Woudrichem staat het kunstwerk “Netwerk W” van Lotte van Laatum. Het kunstwerk is onthuld op 19 juni 2015 door wethouder Paula Jorritsma en de kunstenaar.

Het kunstwerk “Netwerk W” is een verbeelding van de staande visnetten die verwijzen naar het rijke riviervisserijverleden van Woudrichem. Door het netwerk uit te voeren in staal, als ware het een verdedigingswerk, sluit het als beeld aan op de vesting en de forten in Woudrichem en omgeving, die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het netwerk van ‘staande visnetten’ met een lengte van 42 meter is uitgevoerd in het roestbruine cortenstaal. Met de schakeling van duizenden ‘W’ elementen refereert het netwerk niet alleen aan het visserijverleden maar ook aan de gemeenschap van Woudrichem.

Kunstenaar, product- en ruimtelijk ontwerper Lotte van Laatum (1979). In 2001 studeerde zij cum laude af in de studie Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool. Na het volgen in 2003, als één van de eersten, van de masteropleiding Man & Humanity aan de Design Academy Eindhoven, heeft zij zich gespecialiseerd in de sociaal-maatschappelijke en ecologische aspecten van productontwerpen. Lotte van Laatum woont in Utrecht.
Meer informatie over haar werk is te vinden op haar website www.lottevanlaatum.nl
________________________

tekst: Ad Los, september 2020
foto’s: Hans Werther, juli 2020