Openbare kunst in de gemeente Altena

“Flow”

Onthuld op 8 december 2007 bij de rotonde Borcharenweg/Schans in Werkendam.
Komend van de Dijkgraaf den Dekkerweg, nog voor de rotonde, aan het einde van de Borcharenweg, net na de afslag naar de Schans, staat het robuuste kunstwerk van glas en graniet van Bert van Loo.
Het is een kunstwerk met een eigentijdse en abstracte uitstraling zoals dat ook was gevraagd door de Adviesraad voor de Kunst van de toenmalige gemeente Werkendam.

“Flow staat op een verhoging in de berm en heeft een hoogte van 3.50 meter. De vorm van de bewerkte granieten steen sluit naadloos aan bij het glaskunstwerk. Voor het glas is gebruik gemaakt van gestapelde, onregelmatig bewerkte vlakglasplaten. In combinatie met elkaar vertellen beide materialen hun verhaal. Het verhaal van de bovennatuurlijke kracht van het water en het verhaal van de zware massieve aarde.

Glaskunstenaar/beeldhouwer: Bert van Loo (geboren 1946 in Gulpen, overleden 2016 in Amsterdam).
Bert van Loo
kreeg zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en werkte daar later ook als docent. Hij realiseerde kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland en ook in China. In zijn werk nemen glas, steen en soms brons of metaal een belangrijke plaats in. Glas vertelt het verhaal van het water. Glas bezit als materiaal een grote hoeveelheid eigenschappen, zegt hij. Glas is in warme toestand zacht en sensueel . Eenmaal afgekoeld, is het hard en scherp. Tegelijkertijd is het broos en kwetsbaar. Hij ervaart het als metafysisch materiaal, glas is er en is er niet, is gestold maar nog in beweging, is doorschijnend maar gesloten. Daartegenover staat steen dat als materiaal het verhaal vertelt van de aarde, van wind, regen, hitte en kou. Tegelijkertijd is steen ondoordringbaar, een dichte massa, hard en zwaar. Meer over zijn leven en zijn werk is nog te vinden op zijn website: www.bertvanloo.nl .Op deze website zijn onder ‘Work in progress’ foto’s te zien van het maken en het plaatsen van het kunstwerk “Flow.

____________________
tekst: Ad Los, augustus 2020
foto’s: Hans Werther, augustus 2020