Openbare kunst in de gemeente Altena

Kunstwerk “De Zuil” in Hank

Onthuld op 28 september 2002 op de hoek van de Korenstraat en de Julianastraat in Hank

Kunstopdracht door de gemeente Werkendam in 2001. In 1998 zijn in Hank de 9 Noorse woningen aan de Korenstraat afgebroken. De woningen waren een geschenk van de regering van Noorwegen na de watersnoodramp in 1953. Op de leeggekomen locatie is er in 2001 begonnen met de bouw van 18 huurappartementen en de bouw van 8 koopwoningen. De architectuur van deze nieuwbouw heeft duidelijke raakvlakken met de ‘Scandinavische bouwstijl’.
Samen met de Woningonderneming SGB te Woudrichem, heeft de gemeente Werkendam opdracht gegeven voor het kunstwerk dat een herinnering moet verbeelden aan de watersnoodramp en aan Noorwegen. Voor het kunstwerk was een budget beschikbaar van 45.000 gulden, inclusief BTW en exclusief de fundatie (een dikke betonnen plaat met 3 houten heipalen van 9 meter).

Het kunstwerk bestaat uit een stenen zuil van grofkorrelig grijs/blauw Noors graniet (Labrador Blue Pearl) van 385 centimeter hoogte. In 1953 heeft het water in Hank tot die hoogte gestaan. Het beeld is onderin grof, ruw, onaangeraakt, zoals bij het verlaten van de groeve. Naarmate de hoogte toeneemt wordt de zuil smaller en gaat van 60 x 60 cm. onderin naar circa 50 x 50 cm. bovenaan. Halverwege gaat de huid van de zuil geleidelijk over van grof naar gepolijst steen.
Bovenin is de steen hoogglans gepolijst en heeft een spiegelend effect. De huid  is licht golvend waardoor het ‘waterige’ effect van de gepolijste steen wordt versterkt. Vooral in de bovenste helft van de zuil  ontstaat een bijzonder spel van en met licht dat ontstaat door de invloed van het bewegende zonlicht.
Bovenop de stenen zuil staat een huis gegoten in brons. Het huis als metafoor voor veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid. Het huis is een schaalmodel van de originele bouwtekeningen van de ‘Noorse huizen’ uit 1953 met als enig zichtbaar detail de ‘buitenbetimmering’ die de Scandinavische bouwkunst zo kenmerkt.

De kunstenaar/beeldhouwer is Lukas Arons (geboren op 10 april 1968 in Renkum).
Na een studium aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1989-1992) volgde hij daarna met succes de beeldhouwerstudie aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch (1992-1994).
Lukas Arons is een beeldhouwer die werkt met graniet, brons, kalksteen en marmer. In de winter werkt hij in het Scandinavische en Russische Noordpoolgebied ook met sneeuw, ijs en lichtbronnen. Hij verblijft afwisselend in zijn studio’s in Zweden en in Luxemburg.
In Zweden woont en werkt hij in Hällevadsholm, in de bossen van Bohuslän aan de Zweedse westkust. Daar kocht hij in 2010 samen met de Luxemburgse beeldhouwer Tom Flick een oude steenindustrie. Daar is nu ‘Stonezone’ gevestigd, een ontmoetingsplaats voor professionals die werken met graniet of steen. Meer informatie is te vinden op de websites www.lukasarons.eu of www.stonezone.se.
In Luxemburg werkt hij in Koerich, samen met 6 kunstenaarsvrienden in een tot kunstenaarsstudio’s en een collectieve tentoonstellingsruimte (‘Piazza’) omgetoverde oude zagerij. Meer informatie is te vinden op de website www.sixthfloor.lu.

__________________
tekst: Ad Los, november 2021
foto’s: Hans Werther, augustus 2021