Openbare kunst in de gemeente Altena

Kunstwerk bestaande uit vier elementen

met aandacht voor het landschap, water, werken op het land en het kasteel van Dussen, onthuld op 4 november 2016 op de rotonde in Dussen bij het restaurant De Koppelpaarden (op de N283).
Ook voor deze rotonde heeft de provincie Noord-Brabant in de kunstopdracht verbinding gezocht met het bijzondere landschap en de rijke cultuurhistorie van het eiland Altena en Biesbosch: ‘Het verstilde landschap van Altena en Biesbosch met het water als belangrijk element’.

Beeldhouwer Jaap Hartman heeft op basis van zijn ontwerp de opdracht gekregen om het kunstwerk te maken en te plaatsen. In het kunstwerk is het thema van de verstilde landelijke omgeving met het water als belangrijk element, vormgegeven in vier panelen met een hoogte van 1.75 meter. In samenhang met elkaar verbeelden de panelen het karakter van de bewoners en van de streek rondom Dussen.

Paneel aan de oostzijde.
Een broedende zwaan samen met zijn wakende partner-zwaan, omgeven door wuivende grote lisdodden met hun kenmerkende bruine sigaren in het waterrijke land.

Paneel aan de noordzijde.
Historisch beeld van het kasteel en zijn bewoners, verbonden met de rijke verleden en het heden van de Dussense gemeenschap.

Paneel aan de westzijde.
De mens, zijn omgeving, het werken op het land en de zorg daarvoor, en de toekomst gesymboliseerd in het kind op de arm van de moeder.

Paneel aan zuidzijde.
De zorg voor landschap, water en natuur in de streek verbeeld in de vegetatie, de opvliegende vogels en de vissen als symbool van reinheid

Het kunstwerk is uitgevoerd in cortenstaal, de weerbestendige metaallegering met de herkenbare bruine roestkleur.

Jaap Hartman (1950) uit Oudendijk, kreeg zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam en de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam.
Meer informatie over zijn werk als beeldhouwer is te vinden op zijn website: www.jaaphartmanbeeldhouwer.com.
Naast zijn werk als beeldhouwer, werkt hij als bronsgieter in zijn bedrijf Myron BV.
_________________________
tekst: Ad Los, juli 2020
foto’s: Hans Werther, juni 2020