“Stichting KunstinAltena presenteert zich”
Tijdens de Nationale Molendagen op zaterdag 10 en zondag 11 mei 2025 wordt het Uppels Gemaal bij de Uitwijkse en de Zandwijkse Molens in gebruik genomen als expositieruimte. Dankzij een donatie van het Liniepad Festival hebben de Molenstichting en KunstinAltena het nog bestaande gebouwtje van het gemaal gereed kunnen maken voor tentoonstellingen.
Het Liniepad Festival liet de bezoekers van het festival genieten van het landschap langs de waterlinie met muziek, theater, erfgoed en landschapskunst. In 2021 vond het laatste Liniepad Festival plaats. Om de ‘geest’ van het Liniepad Festival te laten voortleven is het oude gemaaltje bij de Uitwijkse en Zandwijkse Molens nu omgeturnd tot een broedplaats annex expositieruimte voor Kunst in Altena. Een prachtige locatie waar kunstenaars zich kunnen laten inspireren door het landschap en het erfgoed langs het Liniepad.
Op vrijdagavond 9 mei om 19.30 uur wordt het gemaaltje officieel geopend door Theo Koekkoek, voorzitter van de Molenstichting, en Hannie Visser-Kieboom (Liniepad Festival).
En in het weekend van 10 en 11 mei exposeren de eerste kunstenaars: Jaap Hartman (beelden), Adje Verschoor (keramiek) en Hans Werther (foto’s). Dick van Herwijnen maakt muziek, Ad Los (columnist) laat iets van zich horen en Nel Boer en Johan Roodnat zorgen voor de catering en de ontvangst van de bezoekers.
De expositieruimte is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 10 mei is ook de Uitwijkse Molen open voor bezichtiging.
Het Uppels Gemaal, Uppelse Steeg 2, Sleeuwijk is alleen per fiets en te voet bereikbaar via De Roef en het Liniepad, en vanaf Uppel via De Omloop en een loopbrug.
tekst: Ad Los
Jaap Hartman
Kreeg zijn opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. In Amsterdam studeerde hij bij professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.
Nadat hij is afgestudeerd in Amsterdam woont en werkt hij een aantal jaren in Rotterdam. Sinds 1978 woont en werkt hij weer in zijn geboorteplaats Woudrichem.
Zijn werk bestaat uit figuratieve plastieken met uiteenlopende onderwerpen: portretten, dieren, mensfiguren e.a. Verder voerde hij een groot aantal opdrachten uit.
Jaap was de initiatiefnemer van de voormalige Stadsgalerie Woudrichem, zat in de Culturele raad van de Gemeente Woudrichem en is nu voorzitter van KunstinAltena.
myronbv@ziggo.nl
Nel Boer
Een veel gestelde vraag aan mij is : wat maak jij?? Nou niets, ik kan nog geen rechte lijn op papier zetten, maar praten over kunst en me er voor inzetten dat kunst toegankelijk is voor iedereen gaat me prima af. Of dat dat komt doordat mijn ouders op Openbaar Kunstbezit waren geabonneerd of omdat in Gorkum veel kunstenaars woonden, ik weet het niet maar ik voel me betrokken bij kunst. In Woudrichem begon het met het Podium voor Experimentele Kunst, de Stadsgalerie, lid van de Cultuurraad, en de Woudrichemse Kunstroute.
Na het samenvoegen van de drie kunstroutes ,die in Altena actief waren, tot KunstinAltena ben ik de secretaris.
Dick van Herwijnen
Muziek is mij met de paplepel ingegeven. Opa speelde bij de fanfare en mijn vader ook zijn hele leven. Vanaf mijn achtste jaar werd ik actief als amateur saxofonist. Ooit gestart op sopraansax en daarna al vele jaren op baritonsax. Spelen bij fanfare Nooit Gedacht in Almkerk en bij de band Parasoul is mijn lust en mijn leven.
Ik heb meegewerkt aan de organisatie van allerlei muzikale evenementen. Van jeugdmuziekdagen tot workshops en bijzondere concerten. Bij KunstinAltena ben ik in functie als penningmeester.
Maar: Music is my first love and…..
Ad Los
Eigenlijk heb ik niet zo veel met ‘Kunst’. Bij KunstinAltena hou ik me vooral bezig met het maken van teksten voor folders, programmaboekjes en persberichten. Ik speelde en speel nog steeds graag met woorden. Woorden die in een bepaalde volgorde geplaatst, iets los weten te maken bij degenen die het lezen. Heb ik dan toch iets met taalkunst.
Achteraf jammer dat ik daar mijn beroep niet van heb gemaakt. Hoewel ik voor Nederlands op de HBS hoog scoorde, heb ik economie en psychologie gestudeerd en ben ik ambtenaar geworden. Eerst bij het ministerie van Economische Zaken en vanaf 1976 bij de provincie Noord-Brabant. Die ‘taalkunst’ heb ik eigenlijk weer opgepakt bij de provincie door actief mee te doen aan het eindejaarcabaret ‘Spiegel’ en columns te schrijven in het personeelsblad.
Nu al meer dan negen jaar schrijf ik mijn wekelijkse column in Altena Nieuws. Tot voor kort heb ik ook met veel plezier meegewerkt aan de activiteiten van de stichting Poëzie Land van Altena.
In 1975 zijn wij in Dussen komen wonen. Na ook ruim dertien jaren voor de PvdA in de gemeenteraad van Dussen (en Hank) te hebben gezeten, kan ik met recht zeggen dat ik redelijk op de hoogte ben van wat er zoal in Altena speelt.
Adje Verschoor
Al vroeg zat de creativiteit in mijn bloed. Toen ik besloot om me te gaan verdiepen in de klei, ben ik in 1987 in Haarsteeg in het klooster lessen gaan volgen. Daar heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Ik maak graag Torso’s, wat waarschijnlijk te maken heeft met mijn opleiding als Modeontwerpster. Ik exposeer op verschillende mooie plaatsen, waaronder November Kunstmaand Ameland, Kunstschouw Zeeland, Kunstwerk Westvoorne, Groede uit de Kunst en anderen. Op dit moment werk ik mee aan een scholenproject in Altena.
Samen met Ton Damen en anderen, ben ik in de gemeente Werkendam begonnen Kunstroutes te organiseren, wat later uitgegroeid is tot KunstinAltena !!
www.adjeskunst.nl
Johan Roodnat
Ik had het geluk dat de lagere school waarop ik zat, heel creatief was. We gingen regelmatig naar het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Mijn vader stimuleerde ons kinderen enorm. Zelf was hij vaak aan het schilderen en boetseren.
Na mijn opleiding op de kweekschool ben ik handenarbeid gaan studeren.
KunstinAltena support schilder- en beeldende kunst en probeert hierbij ook vooral de jeugd aan te spreken.
Op mijn manier hoop ik daar een steentje aan bij te dragen.
Het ga u goed en geniet van al het moois wat u op uw weg tegenkomt!
Hans Werther
Mijn eerste zwart/wit foto’s ontwikkelde en drukte ik af toen ik 14 jaar was, in een donkere kamer op zolder, waar ik alleen kruipend in kon. Na de Academie voor Beeldende Kunsten St Joost in Breda, en stages in Kopenhagen heb ik onze streek weer opgezocht en woon en werk sindsdien in Dussen. Mijn opdrachten bestaan uit product-, industrie- en architecuurfotografie. Mijn vrije werk bestaat vooral uit landschappen; Biesbosch, Het Land van Heusden en Altena, Scandinavië, Schotland, Ierland.
Verder heb ik (foto)boeken gemaakt en een aantal zelf uitgegeven.
Ik zat in de organisatie van Kunstroute Werkendam. Voor KunstinAltena maak ik de folders, boekjes enz. en de website.
foto@hanswerther.nl