Openbare kunst in de gemeente Altena

Scheepsboeg”

Onthuld op zaterdag 2 juli 2016, op de rotonde Dijkgraaf Den Dekkerweg/Borcharenweg/Grotewaardweg in Werkendam.
De rotonde Dijkgraaf Den Dekkerweg/Borcharenweg/Grotewaardweg in Werkendam is in 2016 geadopteerd door Werkendam Maritime Industries (WMI) samen met De Jong Groenbeheer.

Op de rotonde heeft WMI in 2016 de “Scheepsboeg” geplaatst: een scheepsboegstuk van een binnenvaartschip, geflankeerd door meerpalen en een origineel zinkstuk dat verwijst naar de Biesbosch en de Werkendamse griendwerkers. De “Scheepsboeg” is door WMI gepresenteerd als boegbeeld en als poort van Werkendam, en tevens, gesymboliseerd door het zinkstuk, als poort naar de Biesbosch.

Op zaterdag 2 juli 2016, tijdens de Havendag Werkendam 2016, is het kunstwerk “Scheepsboeg” op de rotonde onthuld. Daarbij waren o.m. aanwezig de toenmalige minister van Economische Zaken, Henk Kamp, en de burgemeester van de toenmalige gemeente Werkendam, Yves de Boer.
Omdat de traditie in de scheepsbouw dat zo wil, werd de doop van de “Scheepsboeg” verricht door een vrouw. Omdat mevrouw Kamp onverwacht niet aanwezig kon zijn, werd dat gedaan door hun dochter Nicky Kamp.
Kees van Gammeren, oud-dorpsdichter van Werkendam, droeg zijn gedicht ‘De Boeg’ voor:
Dit boegbeeld van de Werkendamse ziel
ontstijgt de strenge wetten der natuur;
in alle ootmoed leggen wij de kiel
en varen daarna voort van uur tot uur.

Het kunstwerk is gemaakt, geconserveerd en geplaatst door het bedrijf CCCM3, in samenwerking met diverse andere WMI-leden. Verdere informatie over de 42 samenwerkende Werkendamse maritieme bedrijven is te vinden op hun website: www.werkendammaritimeindustries.nl
Op Facebook staat een video van de onthulling van de “Scheepsboeg” op 2 juli 2016: https://www.facebook.com/WerkendamMaritimeIndustries
_____________________________
tekst: Ad Los, oktober 2020
foto’s: Hans Werther, augustus 2020