Tentoonstellingen in Altena

Op deze pagina staan tentoonstellingen van galeries en kunstenaars uit de Gemeente Altena. Exposities van kunstenaars, die er gewoond hebben kunnen ook geplaatst worden.
Voor inlichtingen: info@kunstinaltena.nl
t.a.v. Hans Werther
______________________________________________________________________________

Exposities van Martin Copier

_____________________________________________________________________________

In De Toren, Gorinchem

Expositie Johanna van Roode, Gemengde techniek

Bij het werk van Johanna van Roode
Kleur en lijn zijn in mijn werk altijd belangrijk geweest. In de natuur kwam ik ze tegen: boomtakken, die altijd minder krom zijn dan je denkt, maar steeds een bepaalde spanning in zich hebben. Kleuren die op een subtiele manier in elkaar overgaan.
Het spanningsveld tussen cultuur en natuur was dan ook een motief dat geruime tijd als een rode draad door mijn werk liep. De aandacht heeft zich in de loop van de tijd toegespitst op de natuur als uiteindelijke overwinnaar. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur omgaat met hoogtepunten uit onze cultuur. In het verre en nabije verleden werden met veel vlagvertoon prachtige bouwwerken opgeleverd of schepen te water gelaten. Maar we zien wat de tijd ermee doet. Zonder onderhoud slaat het verval onherroepelijk toe; muren brokkelen af en schepen vergaan. Glorie is per definitie vergankelijk. Niet alleen in oude wereldsteden, ook in onze eigen vertrouwde omgeving is het te zien.
Ik leerde het met andere ogen te bekijken en ontdekte de schoonheid van ontbinding en verval. Dat resulteerde uiteindelijk in het maken van een serie schilderijen met de titel “Vlagvertoon”. Een voor mij prettige bijkomstigheid was dat ik daarbij het grensvlak tussen figuratie en abstractie betrad, waar ik jarenlang naar op zoek was.
De zoektocht is verder gegaan. De laatste tijd ben ik een intensieve lezer geworden van het oude handschrift, ook al zo’n artefact uit het verleden. Dat inspireert me zodanig dat oude teksten vanzelf in mijn beeldende werk opduiken. Niet alleen door de inhoud – wat staat er- maar vooral door de schoonheid van het handschrift.
http://www.mikstmediawoudrichem.nl

_____________________________________________________________________________

Galerie des Amis, Woudrichem

Expositie Erik van der Grijn

De laatste expositie in de reeks ‘Intriguing composition’ is een solotentoonstelling met intrigerende schilderijen van Erik van der Grijn. (14 mei t/m 19 juni)

Op zaterdag 14 mei klokslag 20.00 uur bent u van harte welkom om, onder het genot van een hapje en een drankje, de opening van deze tentoonstelling bij te wonen. We vieren het leven en het kunstenaarschap van Erik van der Grijn feestelijk. Erik is ernstig ziek en kan helaas niet meer reizen. Hij maakt alles op afstand mee vanuit New York, nauw betrokken. Het wordt een eerbetoon aan zijn unieke kijk op de abstracte kunst. Het openingswoord zal verzorgd worden door Jan Verhoeven, verzamelaar van zijn werk en ‘Kunstbroeder’ voor meer dan 35 jaar.
https://www.galeriedesamis.nl

_____________________________________________________________________________

In De Toren, Gorinchem

Expositie Paul Peet, Schilderijen

Paul Peet (1940) werkte jarenlang aan series verstilde landschappen van het rivierengebied, maar ook aan materieschilderijen (vooral in de jaren 70  en 80) en tekeningen van de menselijke figuur. De landschappen werden uitgevoerd in een gemengde techniek van pastelkrijt en olieverf, soms gecombineerd met zand en gruis, omdat hij daarmee het geheimzinnige en mistige van het landschap, de mystiek, de eenzaamheid en stilte, maar ook het diffuse licht het beste kon vastleggen.
http://www.paulpeet.nl